مطالب آموزشی

غذاهای مفید و مضر در سالمندان

 غذاهای مفید و مضر در سالمندان

معمولاً به افراد بالای 60 سال سالمند گفته می  شود. با توجه به بیماری  ها و تغییرات بیولوژیکی این سن و عوارض ناشی از مصرف داروها، توجه به رژیم غذایی سالمندان اهمیت ویژه  ای دارد. مناسب  ترین غذا برای سالمندان، غذاهای کم  چرب، کم کلسترول، کم نمک و سرشار از فیبر، به صورت وعده  های ساده و کم حجم، و حاوی پروتئین، کربوهیدرات، میوه و سبزیجات باشد. در ادامه به معرفی مواد غذایی مفید و مضر برای سالمندان پرداخته شده است:

 

• مواد غذایی حاوی امگا ۳

از آنجایی که اسیدهای چرب امگا 3 از بروز التهاب جلوگیری کرده و باعث کاهش احتمال بروز سرطان، آرتروز، آرتریت، انحطاط ماکولا (یکی از علل کاهش بینایی در سالمندان)، آلزایمر و بیماری  های قلبی می شوند، مصرف غذاهای حاوی امگا 3 برای سالمندان مفید است. این ماده در مواد غذایی همچون گردو، ماهی، سویا و بذر کتان وجود دارد.

 

• مواد غذایی حاوی کلسیم

سالمندان باید روزانه 1200 میلی گرم کلسیم در روز مصرف کنند، این ماده در لبنیات، سبزیجات برگ پهن، سویا، بادام، کلم و پرتغال وجود دارد.

 

  • مواد غذایی حاوی فیبر

مصرف مواد غذایی حاوی فیبر همچون آجیل، غلات سبوس  دار، میوه  ها و سبزیجات باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش می  شود.

 

تغذیه مناسب سالمندان

 

 

• مواد غذایی حاوی آهن

به دلیل نقش آهن در تولید هموگلوبین و تأمین اکسیژن مورد نیاز بدن، مصرف مواد غذایی حاوی آهن برای سالمندان مفید است، زیرا از بروز سستی و رخوت ناشی از کم  خونی جلوگیری می  کند.

• مواد غذایی حاوی ویتامین C

مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C، به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی آن، از بروز سرطان و بیماری  های قلبی جلوگیری می  کند. علاوه بر این، این ویتامین در سلامت پوست، ترمیم استخوان و بهبود زخم  ها نقش دارد. موادی همچون مرکبات، گوجه فرنگی، کدو حلوایی، کلم، اسفناج، خربزه، طالبی، آناناس، کیوی، نخودفرنگی، شلغم و فلفل دلمه  ای، منابع غنی از این ویتامین هستند و مصرف آن  ها برای سالمندان مفید است.

 

• مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین D

مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین، به دلیل کمک به جذب کلسیم، مانع از بروز پوکی استخوان می  شوند. بنابراین مصرف موادی همچون ماهی، زرده تخم مرغ، پنیر، قارچ و جگر گوساله، به دلیل داشتن ویتامین D برای سالمندان مفید است.

 

• مواد غذایی حاوی ویتامین B12

این ویتامین در تولید گلبول  های قرمز، DNA و عملکرد سیستم عصبی نقش دارد، از آنجایی که با افزایش سن و رسیدن به سالمندی، میزان جذب این ویتامین کاهش پیدا می  کند، مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین همچون گوشت، لبنیات و میوه  ها، به سالمندان توصیه می  شود.

 

• مواد غذایی حاوی منیزیم

از آنجایی که منیزیم برای فعال شدن ویتامین    های گروه B، تحریک  پذیری سیستم عصبی، افزایش حافظه و عملکرد شناختی لازم است. مصرف مواد غذایی همچون آجیل، ذرت، ادویه  ها، اسفناج، نخودسبز، جگر و گوشت گاو، به دلیل داشتن منیزیم برای سالمندان مفید است.

 

• مواد غذایی حاوی پتاسیم

از آنجایی که این ماده معدنی باعث تقویت استخوان  ها، کاهش فشار خون و کاهش احتمال ابتلا به سنگ کلیه می  شود، مصرف موادی همچون موز، لوبیا، آووکادو، اسفناج، آلو، ماهی، سویا، کدو حلوایی، شیر، سیب زمینی، آب هویج و آب پرتقال، به دلیل داشتن پتاسیم فراوان، برای سالمندان مفید است.

 

• آب

 

سالمندان باید روزانه 8 لیوان آب مصرف کنند، زیرا مصرف آب باعث بهبود عملکرد کلیه  ها و رقیق شدن خون می شود. همچنین مانع از بروز یبوست می  شود.

 

تغذیه مناسب برای سالمندان مفید

بنابراین رعایت نکات تغذیه  ای زیر برای سالمندان مفید است:

-مصرف روزانه 8 لیوان آب

-مصرف غذاهای کم  نمک

-مصرف غلات سبوس  دار، سبزیجات و حبوبات

-مصرف گوشت، ماهی، تخم مرغ و لبنیات

-مصرف سبزیجات، موز و گوجه فرنگی

 

مواد غذایی مضر برای سالمندان

 

اما مصرف غذاهای زیر برای سالمندان مضر است و سبب بروز بیماری  های مختلف می  شود:

-مصرف غذاهای شور باعث افزایش احتمال ابتلا به فشار خون می  شود

-مصرف مواد غذایی چرب و شیرین، باعث افزایش احتمال ابتلا به چربی خون و قند خون می  شود

-مصرف غذاهای سنگین، باعث وارد شدن فشار به دستگاه گوارش سالمندان و بروز مشکلات گوارشی می شود

بنابراین سالمندان باید از مصرف زیاد غذاهای شور و پرکاری همچون شیرینی، کیک خامه  ای، غذاهای سرخ شده، سبزی ها نفاخ و گوشت قرمز بپرهیزند.

 

‫0/5 ‫(0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *