مطالب آموزشی

مضرات مصرف شیر

مضرات مصرف شیر

همیشه تصور بر این بوده است که شیر به دلیل داشتن ویتامین ها و مواد معدنی مختلف، یک نوشیدنی بسیار مفید است که مصرف روزانه آن موجب محکم شدن استخوان ها می شود. اما براساس تحقیقات صورت گرفته در سال های اخیر، مصرف روزانه 3 لیوان شیر یا بیشتر، موجب افزایش دو تا سه برابری خطر مرگ زودرس نسبت به سایر افراد می شود. در ادامه به معرفی مضرات شیر و لبنیات پرداخته شده است:

 

پوکی استخوان

 

دیده شده است که در کشورهایی که مصرف شیر بالاتری دارند و بیشترین میزان کلسیم را در رژیم غذایی  خود دارند میزان بروز استئوپروز بیشتر است. براساس یک پژوهش 20 ساله، نوشیدن شیر هیچ اثری در کاهش شکستگی استخوان در افرادی که شیر زیادی مصرف می کنند، ندارد و حتی برعکس میزان شکستگی استخوان در آنها بیشتر می شود. فرضیه بر این است که مصرف بیش تر از حد شیر باعث اسیدی شدن محیط خون و تغییر حالت قلیایی آن می شود. کلسیم یک ماده معدنی است که بدن برای حل این مشکل از دندان ها و استخوان ها آزار می کند تا محیط خون را به کمک کلسیم قلیایی کند، این عمل باعث ضعیف شدن استخوان ها، دندان ها و بروز پوکی استخوان می شود.

 

اختلال در تبدیل ویتامین D غیرفعال به فعال

اسیدی شدن محیط خون به دلیل مصرف شیر، موجب ایجاد اختلال در فعال کردن ویتامین D می شود. ویتامین D نوعی هورمون است که مانع تولید سایتوکاین ها و بروز بیماری های التهابی می شود. بالا رفتن سطح  کلسیم  در خون موجب کاهش ویتامین D فعال می شود که این امر موجب کاهش جذب کلسیم و دفع آن از طریق ادرار و مدفوع می شود.

 

افزایش مشکلات قلبی

برخی از محققین معتقدند که چربی شیر موجب افزایش احتمال ابتلا به مشکلات قلبی می شود، اما مصرف ماست و پنیر کم چرب برای بدن مفید است.

 

نفخ

در بزرگسالان به دلیل کاهش توان بدن در هضم قند شیر، مصرف شیر موجب تخمیر شدن قند آن در معده و بروز نفخ می شود.

 

سستی و بی حالی

پروفسور بروستوف معتقد است که حذف شیر از رژیم غذایی موجب کاهش سستی و بی حالی می شود.

 

مضرات مصرف شیر

مشکلات پوستی و آکنه

براساس پژوهش صورت گرفته در دانشگاه هاروارد، رابطه مستقیمی بین مصرف شیر و بروز آکنه  وجود دارد، به عبارت دیگر مصرف شیر باعث ابتلا به آکنه و تشدید آن می شود. همچنین این پژوهش نشان داد که مصرف شیرهای پرخامه موجب افزایش 44 درصدی بروز  لک های پوستی  در این افراد نسبت به سایرین می شود.

 

سرفه

مصرف شیر سرد می تواند باعث بروز سرفه شود. مصرف شیر در کودکانی که به شیر حساسیت دارند، موجب بروز علائم مشابه آسم می شود.

 

عفونت گوش

عوامل بیماری زایی که در شیر وجود دارد می تواند موجب برو عفونت گوش شود، همچنین حساسیت به پروتئین های شیرگاو می تواند موجب بروز سندرم هاینر شود که در نوزادان به صورت عفونت گوش دیده می شود.

 

اختلالات گوارشی

حساسیت به شیر گاو می تواند به عنوان ریسک فاکتوری برای بروز اختلالات گوارشی در دوران کودکی باشد. اختلالات گوارشی عملکردی از جمله  سندرم روده تحرک پذیر و دل درد های عملکردی در کودکان بسیار شایع است، اما علت دقیق آن مشخص نشده و معمولاً تحت تاثیر عوامل مختلفی ایجاد می شود.

 

بیماری های خودایمنی

مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که مصرف شیر ممکن است در افراد مستعد ریسک بروز بیماری های خود ایمنی از جمله آرتریت روماتوئید را افزایش دهد. علت این امر ممکن است بعلت باکتری های یا پروتئین های بیگانه موجود در شیر باشد.

 

دیابت

دیابت نوع 1: شروع زود هنگام شیر گاو در شیرخوارگی به خصوص سن زیر ۴ ماه می تواند عامل بروز دیابت تیپ ۱ باشد و ریسک بروز آن را تا ۱.۵ برابر افزایش دهد.

 

سرطان

براساس تحقیقات صورت گرفته، کازئین موجود در شیر موجب تحریک و رشد سرطان سینه، کبد و پروستات می شود. نگرانی هایی در رابطه با این حقیقت وجود دارد که شیر گاو شامل استروژن هایی است که می تواند رشد تومورهای حساس به هورمون را تحریک کند. در حال حاضرسرطان سینه  و پروستات از شایع ترین سرطان ها در جامعه می باشند. در مطالعات مختلف ارتباط مثبتی بین مصرف شیر و سرطان پروستات پیدا شده است. مطالعات نشان داده است که شیر می تواند سرعت رشد سلول های سرطان سینه و پروستات را افزایش دهد و افراد مبتلا به سرطان پروستات و سینه باید در رابطه با مصرف شیر و محصولات آن و عوارض جانبی احتمالی ناشی از آن روی سلول های سرطانی محتاط باشند.  مکانیسم های عامل ممکن است شامل چربی، هورمون ها، کلسیم و سایر عوامل باشند و در این رابطه نیاز به انجام مطالعات بیشتر است.

 

آیا شیر مصرف نکنیم؟

بی انصافی است که شیر را بعنوان عاملی برای ضعف استخوان در نظر بگیریم. آزاد شدن کلسیم از استخوان ها به مصرف زیاد هر گونه پروتئین حیوانی از جمله شیر مربوط است. علاوه بر این عوامل زیادی روی پوکی استخوان اثر گذارند از جمله ژنتیک، فعالیت روزانه، وزن، مصرف سیگار و الکل و ….. همچنین شیر در افراد مستعد ابتلا به بیماری های خود ایمنی و سرطان ریسک بروز بیماری را افزایش می دهد.  پس بهتر است شیر را به میزان مناسب مصرف کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.