مطالب آموزشی

عوارض مصرف زیاد نمک

نمک خوراکی یا سدیم کلراید یکی از پرمصرف ترین چاشنی ها حین آشپزی است. میزان مجاز مصرف نمک در روز برای افراد کمتر از پنجاه سال تنها پنج گرم و به اندازه یک قاشق مرباخوری است انا مصرف نمک در ایران بیش از دو برابر این حد مجاز است. پس از خوردن نمک، در بدن به دو عامل سدیم و کلر تجزیه می شود و سدیم به علت افزایش فشار خون می شود.

نمک اصلی ترین عامل فشار خون است

 

عوارض مصرف نمک

نمک اصلی ترین عامل شناخته شده افزایش فشار خون است و کاهش مصرف نمک مقرون به صرفه ترین راه کنترل و کاهش فشار خون است. فشار خون بالا اصلی ترین عامل مرگ در سراسر جهان است و باعث سکته های قلبی و مغزی می شود. بیماری فشار خون در بسیاری از موارد بدون علامت بوده و به همین دلیل به آن بیماری خاموش گفته می شود. حدود بیست درصد از جمعیت کشور به فشار خون مبتلا هستند. بیماری فشار خون به راحتی با کاهش مصرف نمک قابل پیشگیری است. افراد بالای پنجاه سال و مبتلایان به بیماری های قلبی عروقی باید کمتر از سه گرم نمک در روز مصرف کنند. در افراد کمتر از پنجاه سال مصرف پنج گرم نمک در روز مجاز است.  البته نمک مصرفی باید از نوع نمک یددار باشد. تنها نیمی از نمک مصرفی در طول روز به صورت نمک اضافه شده به غذاست، باقی نمک دریافتی  نمک های پنهان هستند که در بسیاری از مواد مصرفی روزانه ما وجود دارند.

عوارض مصرف زیاد نمک

مصرف زیاد نمک خصوصا در افرادی که تحرک کنی دارند با افزایش سرعت زوال عقل همراه است. از طرفی مصرف نمک باعث دفع کلسیم از کلیه و در نتیجه بروز پوکی‌ استخوان می شود. کاهش مصرف نمک نقش چشمگیری در پیشگیری از پوکی استخوان و شکستگی های استخوان در سنین بالا می شود. مصرف زیاد نمک و مصرف کم لبنیات دو عامل اساسی در بروز پوکی استخوان هستند. نمک در ایجاد سرطان معده نیز موثر است و کاهش مصرف نمک تاثیر چشمگیری در کاهش ابتلا به سرطان معده دارد.

راهکارهایی برای کاهش نمک مصرفی

1. میزان نمک افزوده شده به غذا را  بطور تدریجی کاهش دهید، پس از چند هفته ذائقه شما به غذای کم نمک عادت می کند.

2. مصرف غذاهای کنسروی و سوسیس و کالباس را کاهش دهید زیرا حاوی مقادیر زیادی نمک هستند.

3. برای طعم دادن به غذا به جای نمک از چاشنی های دیگر مثل آبلیمو و فلفل و سبزیجات معطر استفاده کنید.

4. از پنیر های کم نمک استفاده کنید و قبل از استفاده از پنیر آن را آب بکشید تا نمک اضافی خارج گردد.

5. نمکدان را از سفره حذف کنید.

6. برای تغذیه کودکان از غذاهای کم نمک استفاده کنید تا ذائقه آنها به غذاهای کم نمک عادت کند.

7. بجای استفاده از تنقلات پر نمک مانند چیپس و پفک، کودکان را به خوردن میوه و آجیل بدون نمک تشویق کنید.

8. به برچسب تغذیه ای محصولات  قبل از خرید محصول  دقت کنید و محصولی را خریداری کنید که میزان سدیم آن کمتر و در محدوده سبز رنگ باشد.

‫0/5 ‫(0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *