مطالب آموزشی

علل تمایل به خوردن شیرینجات بعد از غذا چیست؟

بیشتر ما تقریباً بی اختیار شروع به شکار چیزی شیرین بعد از هر وعده غذایی می کنیم. چه عواملی می توانند دلیل این هوس ها به شیرینی ها باشد؟

بیایید اعتراف کنیم ما دسرهایمان را دوست داریم و برای اکثر ما حذف آخرین قسمت وعده ي غذا سخت ترین قسمت پیروی از هر رژیم غذایی است. متخصصان رژیم غذایی و متخصصین تناسب اندام همیشه توصیه می کنند تا حد امکان قند را از رژیم غذایی خود حذف باید بشود، زیرا قند منبع کالری خالی و فاقد ارزش غذایی است. از آنجا که عملکردی برای شکل دهی در بدن ما ندارد، در سلولهای چربی تجمع یافته و منجر به افزایش وزن می شود. اما در تمام فرهنگ ها ، در داخل و خارج از کشور ، این سنت وجود دارد که یک دور غذای خوب را با یک دسر خوب یا خوراکی شیرین به پایان برسانیم. بیشتر ما تقریباً بی اختیار شروع به پیدا کردن چیزی شیرین بعد از هر وعده غذایی می کنیم. برخی متخصصین بر این باور هستند که، “بعد از وعده های غذایی، بدن بیشترین انرژی را صرفه، هضم غذا می کند و چون هضم انرژی زیادی را می گیرد، بدن تمایل به جذب سریع انرژی را به شکل قند دارد. واضح است که شکر منبع انرژی سریع را تشکیل می دهد. ”

 علل گرایش به شیرینی ها

در بیشتر موارد، گرایش بیشتر به شیرینی ها به دلایل روانشناختی است تا فیزیولوژیکی. این گرایش به دلیل عادت پایان دادن به غذا با شیرینی جات اتفاق می افتد. مصرف منظم غذاهای پر قند و چربی منجر به تشکیل ارتباطات عصبی شیمیایی خاصی در مغز می شود که به طور خودکار باعث ولع مصرف این نوع از مواد غذایی می شود. اگر افرادی که همیشه “پایان دادن به وعده های غذایی” را با چیزهای شیرین مرتبط کرده اند، پیدا کردن راهی برای متوقف کردن این تمایل در صورت عدم رفع نیاز بسیار دشوار است.

دلیل افزایش تولید سروتونین

همچنین هوس قند بعد از غذا می تواند به دلیل افزایش تولید سروتونین باشد که یک انتقال دهنده عصبی می باشد که با بالا رفتن خلق و خوی مرتبط است. گفته می شود که مصرف قند (یا سایر کربوهیدرات های ساده) باعث افزایش جذب اسید آمینه تریپتوفان موجود در برخی غذاها می شود. سپس تریپتوفان باعث افزایش تولید سروتونین می شود. دسرهای قندی باعث بالا رفتن سطح سروتونین می شوند که باعث می شوند احساس شادتر، آرامتر و رضایت بیشتری داشته باشیم. عدم میزان قند خون مناسب بعد از غذا نیز ممکن است این گرایشات را برانگیزد. اگر وعده غذایی به خوبی متعادل نباشد و عمدتا از کربوهیدراتها (بخصوص کربوهیدراتهای ساده) تشکیل شده باشد، منجر به افزایش سریع قند خون می شود و فقط بعد از غذا ناگهان دچار افت می شود. بدن شما نمی تواند با این افت سطح گلوکز سازگار شده و برای بازگشت به این سطح بالا، بدن نیازمند قند می گردد. بعلاوه کربوهیدراتهای ساده نیز که بسیار آسان هضم می شوند برای افزایش قند بیشتر بجهت سوختن بکار گرفته می شوند. تمایل به شیرینی جات همچنین می توانند به عنوان یک نیاز مکمل بعد از صرف یک غذای بسیار شور بوجود بیایند. در این حالت بدن انسان برای ایجاد تعادل، تمایل به مصرف چیزی شیرین پیدا می کند. حذف کردن تمام منابع قند از رژیم غذایی و سرکوب کردن گرایشات به شیرینی، فقط باعث افزایش روانی هوس ها شده که منجر به مصرف مواد قندی در ادامه رژیم غذایی روزانه می گردد.

 چگونه می توان میل های شکر را کاهش داد؟

1- از قطع  کامل قند پرهیز کنید.

هوس مصرف شرینی جات بعد از غذا طبیعی است. نیازی نیست که به خودتان سخت بگیرید. افراد می توانند از مصرف دسرهای خود لذت ببرند، اما با رعایت اعتدال در مصرف. از دسر مغذی برای پایان دادن به وعده غذایی خود و جایگزین کردن شکر تصفیه شده و شیمیایی مبتنی بر مواد جایگزین سالم مانند قندهای طبیعی موجود در میوه ها ، میوه های خشک ، یا عسل استفاده کنید. شیرینی طبیعی را همراه با غذاهای جانبی به شکل سالاد اضافه کنید. همچنین حتی داشتن دسرهای خاصی در رژیم غذایی به این معنی نیست که باید غذاهای موردعلاقه خود را به طور کامل قطع کرد. برخی متخصصان تغذیه در صورت ایجاد توازن در برنامه غذایی به مشتریان خود اجازه مصرف محدود دسرها را نیز می دهند. وقتی کربوهیدرات و چربی ها در وعده های غذایی محدود می شود، بدن ممکن است تمایل به مصرف شکر پیدا کرده زیرا بدن به انرژی نیاز دارد و ممکن است به اندازه کافی از وعده غذایی به دست نیاورده باشد. در این صورت مصرف محدود دسرها بلامانع است.

2- وعده های غذایی خود را متعادل کنید.

مقدار زیادی کربوهیدرات پیچیده و غذاهای با سطح GI کم را به وعده های غذایی خود اضافه کرده تا سطح قند خون ثابت بماند. برنج قهوه ای، کینوآ، حبوبات و بیشتر انواع میوه ها برخی از بهترین منابع غذاهای کم GI هستند. همچنین از غذاهایی که میزان نمک آنها بسیار زیاد است خودداری شود. اگر حتی بعد از صرف غذا احساس سلامتی ندارید، فیبر بیشتری به رژیم غذایی خود افزوده شود، تا مدت طولانی احساس سیری را ادامه پیدا کند. این روند منجر به جلوگیری از خوردن غذاهای قندی بعد از غذا جلوگیری می گردد. در این راستا، مصرف پروتئین بیشتر نیز مؤثر است.

3- مسواک زدن دندانها

بلافاصله بعد از خوردن غذا یا جویدن یک تکه نعناع ، آدامس بدون قند می تواند در کاهش تمایل فوری به مصرف چیزی شیرین بعد از غذا کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.