خواص عناب برای زنان گوارش و فشار خون چیست؟

عناب خرمای چینی یا خرمای قرمز؛ میوهای کوچک، بیضیشکل و به رنگ قرمز یا قهوهای است که از درختچهای با نام علمی Ziziphus jujuba به دست میآید.
طبع معتدل عناب باعث میشود که این میوه برای اکثر افراد، بهویژه در فصلهای گرم، مناسب باشد و مشکلاتی مانند: گرمای زیاد بدن یا التهاب را کاهش دهد.
خواص انرژیبخشی، افزایش استقامت در تمرینات ورزشی، بهبود هضم و تنظیم متابولیسم سبب شده که این میوه در برنامه بهترین رژیمهای غذایی جایگاه خوبی داشته باشد.
فواید عناب سبب شده تا ما این مطلب از مجله سلامتی لیمومی را به خواص، مضرات، نحوه مصرف، ممنوعیتهای استفاده و جایگاه آن در طب سنتی اختصاص دهیم.
خواص عناب چیست؟
عناب یک میوه بسیار مقوی و پرخاصیت است که در طب سنتی و مدرن به دلیل فواید فراوانش موردتوجه قرار دارد. در ادامه به 18 خواص اثبات شده عناب میپردازیم:
1. تقویت سیستم ایمنی
عناب به دلیل داشتن ویتامین C و آنتیاکسیدانهای فراوان به تقویت سیستم ایمنی و مقابله با عفونتها کمک میکند.
2. خاصیت آرامبخش و کاهش استرس
ترکیبات موجود در عناب اثر آرامشبخش دارند و برای کاهش استرس، اضطراب و بهبود کیفیت خواب مفید هستند.
3. بهبود عملکرد گوارش
عناب دارای فیبر غذایی است که به بهبود هضم غذا، رفع یبوست و تنظیم عملکرد روده منجر میشود.
4. سلامت پوست
کاهش چینوچروک، افزایش کلاژنسازی و روشنتر شدن پوست از دیگر فواید عناب است که به واسطه وجود آنتیاکسیدانها و ویتامین C ایجاد میشود.
5. کنترل فشار خون
پتاسیم بالای عناب به تنظیم فشار خون کمک میکند و برای افراد مبتلا به فشار خون بالا مفید است.
6. سلامت قلب
عناب با کاهش سطح کلسترول بد (LDL) و تقویت عروق خونی، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
7. تقویت حافظه و سلامت مغز
مصرف عناب باعث بهبود حافظه، تمرکز و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مغزی مانند آلزایمر میشود.
8. بهبود مشکلات تنفسی
تحقیقات نشان میدهد که درمان سرماخوردگی، گلودرد و تسکین سرفه از دیگر خواص عناب است.
9. خواص ضدسرطانی
ترکیبات آنتیاکسیدانی قوی در عناب، به مبارزه با رادیکالهای آزاد و کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک میکنند.
10. تقویت استخوانها
وجود عناصری همچون کلسیم، فسفر و آهن در عناب باعث تقویت و استحکام استخوانها میشود و از پوکیاستخوان پیشگیری میکند.
11. کمک به سمزدایی بدن
یکی از فواید عناب کمک به روند تصفیهکنندگی، پاکسازی کبد و کلیه و دفع سموم بدن است. به همین خاطر محققان معتقدند که پاکسازی کبد از خواص مطرح عناب است.
12. تقویت انرژی و کاهش خستگی
اگر به دنبال افزایش انرژی و کاهش خستگی هستید از این خاصیت عناب غافل نشوید. چراکه این میوه سرشار از کربوهیدراتهای طبیعی و مواد معدنی ارزشمند است.
13. تنظیم قند خون
عناب خشک، شاخص گلیسمی پایینی دارد به همین دلیل منجر به تنظیم قند خون و پیشگیری از دیابت نوع ۲ میشود.
14.تقویت سلامت مو
تقویت فولیکولهای مو و جلوگیری از ریزش مو از خاصیت عناب است؛ زیرا مقدار زیادی آهن و آنتیاکسیدانهای قوی در ترکیبات این میوه وجود دارد.
15. خاصیت ضدالتهابی
کاهش التهابات بدن و کنترل عوارضی بیماریهای خاصی مانند آرتروز و دردهای مفصلی از فواید عناب است.
16. تقویت بینایی
وجود ویتامین A و ترکیبات آنتیاکسیدانی در عناب، به حفظ سلامت چشم و پیشگیری از بیماریهای چشمی کمک میکند.
17. پیشگیری از کمخونی
عناب به دلیل داشتن آهن و ویتامین C، جذب آهن را در بدن افزایش داده و از کمخونی جلوگیری میکند.
18.تقویت سیستم لنفاوی
مصرف عناب باعث بهبود عملکرد سیستم لنفاوی و کاهش ورمهای لنفاوی میشود.
ضررهای عناب چیست؟
عناب باوجود خواص فراوان، در برخی شرایط ممکن است مضرات یا محدودیتهایی برای افراد خاص در پی داشته باشد. همچون:
1. افت شدید قند خون
همانطور که یکی از خواص عناب کنترل قند خون است؛ اما زیادهروی در مصرف و یا استفاده آن توسط افراد مبتلا به دیابت یا کسانی که داروهای کاهشدهنده قند خون مصرف میکنند، باعث افت شدید قند خون میشود.
2. تداخل دارویی
مصرف زیاد عناب ممکن است با داروهای خاصی مانند: داروهای خوابآور یا داروهای کنترل فشار خون تداخل داشته باشد و اثر آنها را تغییر دهد.
3. مشکلات گوارشی
مصرف بیش از حد عناب در برخی افراد باعث ایجاد نفخ، گاز معده یا ناراحتی گوارشی میشود.
4. آلرژی و حساسیت
بروز علائم حساسیتزا مانند خارش، کهیر یا واکنشهای آلرژیک در برخی افراد از مضرات عناب است که در صورت زیادهروی در مصرف ایجاد میشود.
5. افزایش وزن در مصرف زیاد
عناب خشک محتوای قندی بالایی دارد که اگر در مقادیر زیاد مصرف شود، ممکن است به افزایش وزن منجر شود یا روند کاهش وزن را پایین بیاورد.
6. افت فشار خون
کاهش فشار خون از فواید عناب است اما مصرف بیش از حد آن در افراد دارای فشار خون پایین مضر است و موجب سرگیجه یا ضعف میشود.
7. مشکلات در دوران بارداری و شیردهی
اگرچه عناب بهطورکلی ایمن است اما مصرف زیاد آن در دوران بارداری یا شیردهی باید با مشورت پزشک انجام شود، زیرا ممکن است بر سطح قند خون یا فشار خون تأثیر بگذارد.
8. اختلالات کلیوی یا کبدی
افرادی که بیماریهای شدید کلیوی یا کبدی دارند، باید در مصرف عناب احتیاط کنند، زیرا ممکن است برای سیستم تصفیه بدن آنها سنگین باشد.
برای بهرهمندی از خواص عناب و جلوگیری از عوارض آن، بهتر است که در حد تعادل از عناب استفاده کنید.