مطالب آموزشی

ارتباط شیرینی جات و افزایش وزن

ارتباط شیرینی جات و افزایش وزن

چرا با خوردن مواد قندی چاق می شویم؟

1- انسولین در لوزه المعده (جزایر لانگر هانس) تولید می شود. ۲- با خوردن مواد غذایی با شاخص «قند» زیاد، انسولین وارد عمل می شود و قسمتی از گلوکز را برای تأمین انرژی به عضلات (میتوکندری ها) انتقال می دهد و می سوزاند و قسمت دیگر گلوکز به گلیکوژن (نوعی نشاسته است که در کبد ذخیره می شود)، تبدیل و در کبد ذخیره می شود. ۳- اگر محل ذخیره گلیکوژن اشباع شود، گلوکز اضافی خون به بافت چربی به نام تری گلیسیرید تبدیل می شود. بنابراین انسولین خود موجب تولید چربی در بدن می شود. ۴- اگر به طور مرتب از غذاهای با قند زیاد تغذیه کنیم انسولین زیادی تولید می شود و گیرنده های انسولین که گلوکز را به چربی تبدیل می کنند از کار می افتند و بیماری قند آغاز می شود. سپس در افراد دیابتی اگر چه مقدار انسولین خون آنها در سطح بالایی قرار دارد، اما انسولین نمی تواند قند خون را کاهش دهد. در چنین حالتی سلول در مقابل انسولین مقاوم می شود. ۵- به طور کلی امکان این که افراد چاق نسبت به افراد لاغر به بیماری قند مبتلا شوند، بیشتر است. در آمریکا ۷۰ هزار پرستار طی ۸ سال مورد بررسی قرار گرفتند و مشاهده شد که در اثر راه مستمر و روزانه، خطر ابتلا به بیماری دیابت در آنها ۵۰ درصد کاهش یافته است.
چرا با خوردن مواد قندی چاق می شویم؟
رابطه مصرف مواد قندی و شیرینی جات با چاقی
همه ما می دانیم با مصرف مواد غذایی که حاوی قند هستند و شیرینی ها، بدن به ترشح انسولین می پردازد. این هورمون گلوکز آزاد شده از این خوراکی ها را از طریق خون به سلول ها می رساند. در نتیجه سوخت لازم برای فعالیت های حیاتی سلول ها و ارگان های زیستی بدن تامین می گردد. اما اگر این میزان گلوکز زیاد تر از نیاز بدن باشد، به شکل گلیکوژن در کبد ذخیره می شود. در ادامه این روند، کلوگز اضافی به چربی تبدیل می شود که در بخش های مختلف بدن ذخیره شده، موجب بروز چاقی می گردد. همچنین به مرور زمان و با مصرف بیش از حد مواد قندی، علیرغم ترشح انسولین، این هورمون قادر به جذب گلوکز نخواهد بود و در نتیجه قند خون فرد بالاتر از حد طبیعی خواهد رفت. ادامه این روند علائم پیش دیابت و سپس دیابت نوع ۲ را پدید خواهد آورد. حال برای پیشگیری از این مشکل چه راهکارهایی وجود دارند؟

1- قند خون خود را اندازه بگیرید
از پزشک خود بخواهید قند خون شما را مورد بررسی قرار دهد. شما باید ناشتا محلول گلوکز را زیر نظر آزمایشگاه بنوشید. پزشک متخصص، قند خون شما را پس از دو ساعت مورد بررسی قرار می دهد. اگر قند خون کمتر از ۱۴۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد سالم هستید و همه چیز بر وفق مراد است. چنانچه قند خون بیش از رقم ذکر شده باشد، بی گمان در مقابل «انسولین» مقاوم شده اید.
۲- کالری را فراموش کنید
آنچه در مورد کالری شنیده و خوانده اید؛ فراموش کنید معیار مهم و با ارزش تر، شاخص قند یا شاخص «گلی سمیک» GI است؛ اگر ماده ی غذایی با شاخص قند زیاد بخورید، انسولین را که هورمون چاقی است، تحریک کرده اید.
۳- غذاهایی بخورید که شاخص قند کمی دارند
غذاهای دارای شاخص قند بیش از ۷۰ را فراموش کنید و آنها را نخورید. بیشتر از مواد غذایی ای که شاخص قند آنها کمتر از ۵۵ است، استفاده کنید. سعی کنید مواد غذایی با شاخص قند ۷۰-۵۵ را با مواد غذایی با شاخص قند پایین با هم مخلوط کنید و بخورید.
۴- ترکیب غذاها مهم است
اگر غذایی بخورید که شاخص قند در آن زیاد است. مثل نان باگت، حتما باید آن را با یک ظرف پر از سالاد بخورید. اگر یک تکه شکلات می خورید، با آن یک عدد سیب بخورید یا این که سیب زمینی را با گوجه فرنگی و برنج را با سبزی بخورید. به این ترتیب شاخص قند کاهش می یابد، در چنین حالتی، قند خون شما خیلی افزایش نمی یابد.
۵- آب بیشتری بنوشید
روزانه دست کم ۳ لیتر آب معدنی، چای و آب سبزی ها را بنوشید. سلول های بدن واکنش بهتری را در مقابل انسولین از خود نشان می دهند. نوشیدن آب زیاد موجب لاغر شدن شما می شود.
– مصرف شکلات را مدیریت کنید
اگر خیلی هوس کردید که شکلات بخورید، فقط یک تکه بخورید. توجه داشته باشید که شکلات های تلخ، قند کمی دارند و انسولین را به مقدار کمی تحریک می کنند.
۷- نوشیدنی با چای خود را می توانید با کمی عسل یا آب میوه شیرین کنید
از خوردن گلوکز یا قند خودداری کنید. فقط در موارد استثنایی می توانید از قند استفاده کنید. سعی کنید چای یا قهوه ی خود را با میوه های خشک مثل برگ قیسی یا توت بخورید.
۸- ورزش کنید
هر روز نیم ساعت «راه بروید» یا بدوید. با این کار قند خون شما پایین می آید. در نتیجه مقاومت سلول در برابر انسولین از بین می رود.
۹- مواد فیبری یا سلولزی بخورید
نان سبوس دار، میوه و سبزی و مواد فیبری موجب تثبیت قند خون می شوند. سلول های بدن در اثر این مواد غذایی در مقابل انسولين حساس می شوند. بدین ترتيب لوزالمعده، انسولین کمتری تولید می کند. به همین دلیل قند خون در حد نرمال و طبیعی حفظ می شود.
۱۰- کروم مقاوم شدن سلول را در مقابل انسولین از بین می برد
این عنصر، قند خون را به سلول های بدن انتقال می دهد و فشار را از روی انسولین بر می دارد در نتیجه «لوزالمعده»، هورمون کمتری را تولید می کند. کروم موجب لاغر شدن می شود. نیاز روزانه بدن انسان به این عنصر، بین ۲۵۰-۱۵۰ میکروگرم نوسان می کند. در حالی که با خوردن موادغذایی در روز فقط ۴۰ میکرو گرم کروم دریافت می کنید قرص کروم را می توانید از داروخانه تهیه کنید.

‫0/5 ‫(0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید