مطالب آموزشی

نقش لیپید یا چربی چیست؟

نقش لیپید یا چربی

چربیها منبع مهم انرژی هستند زیرا هر یک گرم چربی در بدن 9 کیلوکالری انرژی تولید می کند. بنابراین چربی ها منبع عمده تامین کننده انرژی مورد نیاز بدن می باشند.

ارزش سیر کنندگی:
چربی به آهستگی معده را ترک می کند، این تاخیر در تخلیه معده به احساس سیری پس از مصرف غذای چرب کمک می نماید.

حامل ویتامین های محلول در چربی:
چربی غذا حامل ویتامین های محلول در چربی E،D،A و K می باشد. بنابراین چربی رژیم غذایی در تامین ویتامین های محلول در چربی نقش به سزایی به عهده دارد.

منبع اسیدهای چرب ضروری:
چربی رژیم غذایی منبع تامین کننده اسیدهای چرب ضروری در بدن است. بنابراین با توجه به نقـــش اســـیدهای چـــرب ضروری در رشد، کاهش دریافت آن ها موجب اختلال در رشد می گردد.

پیش ساز پروستالگندمینها، استروئیدها و اسیدهای صفراوی:
چربی غذا نقش مهمی در سنتز پروستاگلاندینها، استروئیدها و اسیدهای صفراوی دارند. این مواد نقش مهمی از جمله انتقال و هدایت تحریکات عصبی، تنظیم فشارخون و …… را بعهده دارند.

طعم و مزه غذا:
چربی به غذا طعم و مزه می دهد و بسیاری از موادی که مسئول مزه و طعم غذا هستند اغلب در چربی محلولند.
با توجه به نقش های مختلف چربی بویژه نقش آن ها در تامین اسیدهای چرب ضروری که در دوران رشد حائز اهمیت می باشد، دریافت کافی چربی از طریق رژیم غذایی در دوران مختلف زندگی بویژه دوران کودکی، بارداری و شیردهی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بطوری که نتایج برخی از بررسیها نشان داده است مقدار و کیفیت چربی رژیم غذایی مصرف شده در رژیم غذایی کودکان تاثیر به سزایی بر روی رشد و تکامل آن ها داشته است.

انواع چربی ها و منابع غذایی آنها
آیا تا به حال فکر کرده اید که چرا چربی ها را به دو قسمت تقسیم بندی می کنند؟ آیا می دانید چرا یکی از چربی ها برای بدن خوب است و دیگری بد؟ اصلاً چرا نام غیر اشباع و اشباع را بر چربی ها گذاشته اند؟

چربی اشباع و غیر اشباع چیست؟
چربی ها دو نوع هستند: اشباع و غیر اشباع. هر دوی این چربی ها به ازای هر یک گرم، 9 کالری انرژی تولید می کنند. ولی اثرات این دو بر روی کلسترول خون متفاوت می باشد.
چربی اشباع که جامد است، در غذاهای حیوانی و غذاهای فن آوری شده و روغن بعضی از مواد گیاهی از قبیل: روغن خرما، روغن نارگیل و کره کاکائو یافت می شود. این چربی باعث افزایش کلسترول بد می شود و کلسترول وارد خون می گردد.
چربی غیر اشباع در روغن زیتون، گردو، آجیل، غذاهای دریایی و تخم مرغ یافت می شود. این چربی برعکس چربی اشباع، باعث کاهش تری گلیسیرید ها (اسیدهای چرب) و افزایش کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد می گردد و به این طریق کلسترول وارد کبد می شود.
چربی های اشباع در دمای معمولی جامد، ولی چربی های غیر اشباع در دمای معمولی مایع هستند.
چربی غیر اشباع برای ساخت سلول های مغز، سلامت قلب و نیز برای اعصاب چشم خوب می باشد.
در حدود 20 سال پیش، محققان یکی از انواع چربی های غیر اشباع را یافتند و آن را ” امگا 3 ” نامیدند و چون این چربی در بدن ساخته نمی شود، به همین خاطر یکی از چربی های ضروری برای بدن است.

امگا 3 موجب کاهش چربی و فشار خون می شود و جلوی ضربان نامنظم قلب را می گیرد.
امگا 3 در تن ماهی، ماهی ساردین ، ماهی سالمون و تخم مرغ و…. می باشد.

آدم علاقه دارد خیلی از غذاها را به صورت سرخ کرده و یا آغشته به روغن بخورد چون در این صورت طعمش مطبوع تر است از این گذشته روغن یک منبع غنی برای تامین انرژی مورد نیاز بدن است یک نکته ی جالب دیگری هم هست که اهمیت چربی را در غذا نشان می دهد و آن این است که چربی ها می توانند بعضی مواد از جمله ویتامین آ –د – ای – کا را در خود حل کنند و این موضع خیلی مهم است

چربی در بدن آدمی نه تنها به مقدار متعادلش سبب زیبایی است بلکه به عنوان ذخیره ای برای انرژی که در موارد لزوم مورد استفاده قرار می گیرد.
بعضی ها خیال می کنند که فقط خوردن روغن اضافی است که سبب چاقی و زیاد شدن چربی بدن می شود.

بعضی هم خیال می کنند گلوسیدها عامل چاقی به تنهایی هستند این طرز فکر درست نیست خیلی ها سوال می کنند می خواهم لاغر شوم نان بخورم یا نخورم ؟و چی نخورم ؟ جواب اینها این است که در چاقی مهم این است که انرژی غذایی مصرفی بیشتر از انرژی مورد نیاز بدن بوده راه برگشت آنهم این است که انرژی غذایی کمتری مصرف کنیم پس می توانیم نان و حتی چربی و خلاصه همه چیز اما کم بخوریم .

‫0/5 ‫(0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید