چرا نباید غذای سرخ شده بخوریم؟

غذای سرخکرده خوشمزه است و هیچ حرف و حدیث، اما و اگری هم ندارد، البته که مثل هر چیز دیگری، زیادهروی در مصرف غذای سرخ شده روی سلامت کلی بدن تأثیر میگذارد. مصرف هر چند وقت یکبار غذاهای سرخ شده و چرب لزوماً روی سلامت تأثیر نمیگذارد، اما مصرف مداوم این غذاها باعث بیماریهای جسمی و عوارض جدی و گاه خطرناکی خواهد شد.
خوردن غذای سرخ شده چه مضراتی دارد؟
غذای سرخ کرده میزان کالری دریافتی بدن را چند برابر میکند. سرخ کردن غذاها در روغن باعث میشود که میزان کالری آن غذا بیشتر شود. به علاوه اینکه سرخ کردن، مواد معدنی و اکسیدانهای موردنیاز بدن را از غذا حذف میکند و غذا صرفاً به یک وعده خوشمزه بدون هیچگونه فایدهای برای بدن تبدیل میشود. غذای چربتر و پرکالریتر هم به معنای چاقی است و چاقی هم خود، عامل بیماریهای مختلفی است. از دیگر مضرات غذای سرخ شده باید بگوییم که مصرف این غذاهای ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته را افزایش میدهد.
همچنین باید بدانید که با مصرف زیاد غذای سرخ شده به نوعی به استقبال سرطان میرویم. اکسیداسیون باعث تغییر شیمیایی روغن میشود و سرخ کردن غذا هم ساختار سایر مواد مغذی غذا را تغییر میدهد. ویتامینها و مواد معدنی درون غذا با سرخ کردن از بین رفته و همهچیز به یک مادهی قهوهای تبدیل میشود که ترکیبی از مواد معدنی کربنی سوخته هستند.
عوارض خوردن غذای سرخ شده برای کبد چرب
بیماری کبد چرب که در اثر تجمع چربی در اطراف کبد ایجاد میشود، بیماری افراد چاق و یا کسانی است که غذای فرآوریشده یا غذای سرخ شده و چرب زیادی میخورند. مصرف سیبزمینی سرخ کرده و انواع برگرها برای کبد خوب نیست. در واقع کبد در بدنی که غذاهای سرشار از چربی اشباعشده میخورد نمیتواند کارش را درست انجام دهد، اتفاقی که به مرور زمان باعث التهاب کبد، کبد چرب و سیروز کبدی خواهد شد.
جذب روغن در غذای سرخشده چند برابر میشود و این یعنی کالری آن هم به همان اندازه بیشتر میشود، به طوری که نتیجه رژیم غذایی سرشار از اسیدهای چرب اشباعشده، تشدید مقاومت انسولینی و کبد چرب خواهد بود.
عوارض خوردن غذای سرخ شده برای قلب
هر کسی کم و بیش میداند که اگر چربی زیاد در غذا بخورد و یا دائما از غذای سرخ شده استفاده کند، دیر یا زود بیماری قلبی به سراغش میآید. غذای سرخ شده سرشار از چربی اشباعشده و چربیهای ترانس است که باعث ایجاد پلاک و گرفتگی رگ قلبی یا همان بیماری آترواسکروز میشوند. گرفتگی عروق قلبی به شدت ریسک ابتلا به حمله قلبی و سکته قلبی را افزایش میدهند.
عوارض خوردن سیب زمینی سرخ کرده
آیا سیبزمینی سرخکرده ترد و خوشمزه که طرفداران زیادی دارد میتواند عوارضی هم برای سلامت بدن داشته باشد؟ مصرف متناسب و متعادل سیبزمینی سرخکرده ضرری که ندارد هیچ به خاطر کربوهیدراتی که در آن هست باعث تأمین انرژی بدن هم میشود.
فیبر موجود در سیبزمینی هم به هضم غذا کمک میکند و مانع از ترشح زیاد انسولین میشود، اما زیادهروی در سیبزمینی سرخکرده یعنی نشاسته، نمک و چربی روغن وارد بدن میشوند که نتیجهاش چاقی، کبد چرب، بیماری قلبی، سرطان و دیابت نوع دوم خواهد بود.
نمک سیبزمینی سرخکرده در بلندمدت باعث افزایش فشار خون میشود و به قلب و کلیه آسیب میزند. به علاوه اینکه ریسک سکته مغزی هم افزایش پیدا میکند. مصرف سیبزمینی سرخکرده به خاطر وجود آکریل آمید (Acrylamide) در آن برای خانمهای باردار مناسب نیست. آکریل امید نوعی ماده عامل سرطانزا است.
مضرات مصرف غذای سرخ شده در کودکان
تأثیر مصرف غذاهای سرخکردنی برای کودکان بیشتر در بلندمدت و بزرگسالی خودش را نشان میدهد. کودک وقتی که به سن جوانی و میانسالی رسیده با انواع مشکلات و بیماریهای جسمی، چاقی، مشکلات قلبی، سرطان و دیابت روبهرو میشود.
احتمال ابتلا به سرطان سینه در خانمهایی که در کودکی غذاهای سرخ شده زیاد مصرف میکردند بالاتر است. غذاهای سرخکردنی باعث افزایش کالری دریافتی بدن و چاقی در کودکان میشوند. مهمتر اینکه مصرف غذاهای سرخکردنی برای کودکان باعث افت ضریب هوشی آنها میشود.
روغنها در غذاهای سرخ شده انواع مختلفی دارند، از روغن جامد گرفته تا روغن مایع مخصوص پخت و پز و روغنهای سرخکردنی. روغنهای سرخکردنی نوعی روغن خوراکی هستند که اگر با حرارت بالا استفاده شوند باز هم کمترین میزان خطر را برای بدن به دنبال خواهند داشت. روغنهای سرخکردنی نسبت به روغنهای معمولی اسید چرب اشباعشده کمتری دارند، دیرتر به نقطه جوش میرسند و از مقاومت بالاتری نیز برخوردارند. اگر به دنبال بهترین روغن برای استفاده در پخت و پز و سرخ کردن هستید، کسی بهتر از متخصص تغذیه نمیتواند شما را راهنمایی کند.