گرانولا چیست و چه خواصی دارد؟

گرانولا یک وعده غذایی بسیار مغذی و خوشمزه است که از ترکیب جو دوسر، میوههای خشک و انواع مغزها و دانههای مقوی تهیه میشود. گرانولا ارزش غذایی بالایی دارد و با مصرف روزانه آن میتوانید انواع مواد معدنی، فیبر و ویتامینهای مورد نیاز بدن خود را دریافت کنید.
طرز تهیه گرانولا
گرانولا یک خوراکی بسیار خوشطعم و مغذی است که میتواند به عنوان میان وعده یا صبحانه سرو شود.
گرانولا از انواع ترکیبات مقوی مانند جو دوسر، انواع مغز آجیل و عسل ساخته میشود. برای تهیه گرانولا باید از جو دوسر استفاده کرد. جو دوسر پس از ترکیب با عسل یا شیرینکنندههای دیگر در فر پخته و طلایی میشود و پس آن خشکبار و میوهخشک به آن اضافه میشود.
از دیگر ترکیبات موجود در این وعده غذایی به کشمش، خرما و میوه خشک و تکههای میوه تازه (موقع مصرف) میتوان اشاره کرد.
میزان کالری گرانولا به ترکیباتی که در جهت تهیه این خوراکی مفید استفاده شده است، بستگی دارد. ورزشکاران، مادران باردار و دیگر افرادی که به سلامتی خود اهمیت میدهند؛ با گنجاندن این وعده مقوی در برنامهغذایی خود میتوانند ترکیبات معدنی و مفید را جذب کنند.
گرانولا مناسب چه افرادی است؟
مصرف گرانولا محدودیت سنی ندارد و تمام افراد در هر شرایط سنی میتوانند این وعده خوشمزه را در برنامه غذایی خود قرار دهند. البته طبق قوانین وزارت بهداشت و درمان کشورمان مصرف غلات فرآوری شده برای کودکان زیر دو سال ممنوع است. در اروپا و آمریکا مصرف گرانولا برای کودکان زیر دو سال ممنوعیتی ندارد و به نظر میرسد این ممنوعیت به خاطر ممنوعیت پفک (فرآورده غلات) به طور کلی اعلام شده است.
گرانولا برای چه کسانی مناسب است؟
ورزشکاران در زمینههای گوناگون
انواع کربوهیدارتهای مفید و پروتئینهای گیاهی در گرانولا وجود دارد و ورزشکاران در زمینههای مختلف ورزشی مانند دو، بدنسازی و کوهنوردی میتوانند با گنجاندن این خوراکی در برنامه غذایی خود از انواع ترکیبات ضروری بهرهمند شوند.
همچنین ورزشکارانی که اضافه وزن دارند؛ با مصرف این وعدهغذایی میتوانند در طول روز احساس سیری داشته باشند و در مدت کوتاهی به نتیجه دلخواه خود برسند. زیرا مصرف این خوراکی باعث ایجاد حس سیری در فرد میشود و ترشح هورمون مربوط به گرسنگی را کاهش میدهد.
حفظ تعادل قندی، انرژی پایدار و ریکاوری فوق العاده عضلات پس از ورزش از دیگر خواص گرانولا برای ورزشکاران است.
مادران باردار
مادران باردار یکی دیگر از گروههایی هستند که به مصرف گرانولای رژیمی نیاز دارند. ترکیبات معدنی و ویتامینهای ضروری گرانولا میتواند تمام مواد مورد نیاز مادران باردار را در اختیار آنها قرار بدهد و موجب رشد و تکامل بهتر جنین شود.
بیماران فشارخون بالا
وجود انواع ترکیبات کلسیم، منگنز، پتاسیم و سدیم موجب تنظیم فشار خون در سالمندان و بیماران قلبی و عروقی میشود؛ این افراد میتوانند با مصرف روزانه گرانولا فشارخون خود را کنترل کنند.
همچنین افرادی که بهدلایل گوناگون توانایی مصرف وعدههای غذایی را به دفعات بالا ندارند؛ با مصرف روزانه گرانولا میتوانند انرژی خود را در طول روز تأمین کنند.
وجود انواع ترکیبات کلسیم، منگنز، پتاسیم و سدیم موجب تنظیم فشار خون در سالمندان و بیماران قلبی و عروقی میشود؛وجود انواع ترکیبات کلسیم، منگنز، پتاسیم و سدیم موجب تنظیم فشار خون در سالمندان و بیماران قلبی و عروقی میشود؛
گرانولا چه خواصی دارد؟
گرانولا از انواع محصولات مغذی و پرانرژی تهیه میشود و مصرف روزانه این وعده خوشمزه میتواند سطح انرژی شما را بالا ببرد. گرانولا موجب تسهیل فرآیند هضم و جذب غذا میشود و در تنظیم فعالیتهای جسمانی نقش مهمی دارد. همچنین موجب کاهش علائم برخی بیماریهای مزمن مانند میگرن و دل درد میشود. در ادامه مهمترین خواص گرانولا را مرور میکنیم.
تسهیل فرآیند هضم
گرانولا حاوی انواع فیبرهای نامحلول و محلول است و در هضم غذا نقش بینظیری ایفا میکند. وجود این فیبرها موجب تسهیل شدن حرکات روده میشود و در حرکت روبهجلوی تودههای غذایی نقش مهمی دارد. از دیگر فواید این فیبرها میتوان به تنظیم کردن ترشح آنزیمهای گوارشی اشاره کرد.
تسریع فرایند چربی سوزی
گرانولا با اینکه سیرکننده زیادی دارد، وعده بسیار سبکی محسوب میشود. وجود تودههای غذایی گرانولا در روده جذب آب را افزایش میدهد و موجب القای احساس سیری میشود؛ در نتیجه میزان ترشح هورمون گرسنگی کاهش پیدا میکند. گرانولا در برنامهغذایی افرادی که اضافه وزن دارند و باید تعداد وعدههای کمی در روز میل کنند، جایگاه بسیار مهمی دارد.
کاهش میزان کلسترول خون
اسیدهای چرب ضروری یا همان امگا3 در کنار فیبرهای موجود در گرانولا موجب کاهش میزان کلسترول LDL و بهطبع افزایش کلسترول خوب یا HDL در بدن میشوند. کاهش میزان کلسترول مضر در خون احتمال ایجاد لختهخونی در شریانها را کاهش میدهد و موجب بهبود عملکرد گوارشی میشود.
تسهیل عملکرد روده
گرانولا در تسهیل عملکرد دستگاه گوارش نقش مهمی دارد. این وعدهغذایی موجب افزایش تعداد باکتریهای مفید در دستگاه گوارش (پریبیوتیک) میشود و از ایجاد التهاب و عارضه در این اندام جلوگیری میکند.
حفظ سلامت پوست
گرانولا حاوی مقادیر بالایی از ویتامین E است؛ این ویتامین از پوست در برابر اشعههای خورشیدی و پیری زودرس محافظت میکند. از دیگر فواید ویتامین E، میتوان به بهبود عملکرد قلبی و تقویت دیواره پوششی مویرگها اشاره کرد.
تأمین پروتئین
تأمین پروتئین مورد نیاز بدن یکی از مهمترین مسائلی است که افراد گیاهخوار با آن مواجه هستند. گرانولا میتواند یک از اصلیترین منابع پروتئینی برای این افراد باشد؛ زیرا در هر ۱۰۰ گرم از گرانولا حدود ۱۲ گرم پروتئین وجود دارد. با گنجاندن این وعده در برنامهغذایی خود میتوانید بخش زیادی از پروتئینهای گیاهی و ضروری را در طول روز دریافت کنید.
چقدر گرانولا در روز باید مصرف کنیم؟
جواب به این پرسش که هر فرد به چند پیمانه گرانولا در روز نیاز دارد، به فاکتورهایی مانند جنس، نوع فعالیت بدنی، وزن و نوع رژیم غذایی وابسته است. بهعنوان نمونه اگر رژیم غذایی شما از نوع کالری مثبت باشد و در دوره افرایش سایز و وزن باشید؛ باید گرانولهایی مناسب با جدول کالری روزانه خود مصرف کنید تا در بلند مدت نتیجه دلخواه خود را حاصل کنید.
مشخص کردن این سؤال که هر فرد به چه میزان گرانولا در وعدههای غذایی نیاز دارد، پرسشی است که باید توسط پزشک تغذیه شما پاسخ داده شود. این در حالی است که تمام افراد با هر شرایط سنی و هر نوع برنامهغذایی یا تمرینی میتوانند این وعده غذایی مفید را در برنامه روزانه خود قرار دهند.
وجود انواع شیرینکنندههای طبیعی و مصنوعی در گرانولا باعث افزایش میزان کالری این وعده غذایی میشود؛ بنابراین اگر در رژیم کاهش وزن هستید و به میزان کالری دریافتی خود اهمیت بالایی میدهید؛ بهتر است که گرانولا را به صورت کنترل شده و در وعدههای مشخص میل کنید.