فواید باور نکردنی حذف نان سفید از رژیم غذایی

تفاوت آرد سفید با آرد کامل در چیست؟
دانه گندم از سه بخش اصلی تشکیل شده است:
جوانه: حاوی چربی و اندکی پروتئین
سبوس: حاوی فیبر
آندوسپِرم: حاوی نشاسته و مقادیری پروتئین
آرد سفید طی مراحل تصفیه از جوانه و سبوس پاک میشود و فقط آندوسپرم گندم برایش باقی میماند. بهعبارتی حاوی مواد مغذی کمتری است، چراکه عمده فیبر و پروتئین گندم در جوانه و سبوس ذخیره میشوند.
ایندرحالیاست که جوانه و سبوس در آرد کامل نگه داشته شدهاند. بنابراین آرد کامل گندم انتخاب مغذیتری است. منتها دقت داشته باشید که آرد کامل جاذبتر است و برای بهعملآوردنش باید مایع بیشتری اضافه کنید. درنتیجه خمیری که به دست میدهد چسبناکتر خواهد بود و ورزدادنش مهارت بیشتری میطلبد.
آرد کامل غلات بهنسبت آرد سفید دارای گلوتن کمتری است. بههمین دلیل نانهایی که با آرد کامل پخت میشوند سنگینترند و بافت فشردهتری دارند.
این را هم بدانید که آرد گندم سفید از ماندگاری بالاتری برخوردار است. حتما میپرسید چرا؟ در آرد کامل جوانه گندم هم استفاده شده است. جوانه بهدلیل محتویات روغنی زودتر در مجاورت اکسیژن طعم نامطلوب پیدا میکند. درضمن آرد سفید طعم ملایمتری دارد.
همیشه پیش از خریدن مواد غذایی حتما مواد تشکیلدهنده آنها را بخوانید
هنگام خرید آرد هم به موارد مصرف که پشت بستهبندی درج میشود دقت کنید. بعضی آردها اصطلاحا همهکارهاند و برای پخت انواع نان و شیرینی بهدرد میخورند. اگر هم روی بستهبندی آردی چند صفر دیدید، بدانید که تعداد صفرها به درصد سبوسگیری اشاره دارد. یعنی هرچه تعداد صفرها بیشتر باشد، سبوس بیشتری از آرد گرفته شده و آرد نرمتر و سبکتر است. ازاینرو آرد سه یا چهار صفر برای مصارف قنادی کاربرد دارد.
نانهای سفید در جهان تغذیه و رژیم غذایی سالم همیشه بدنام بودهاند و متخصصان هم بارها تاکید کردهاند که ما باید از نانهای سبوسدار و کامل به جای نانهای سفید استفاده کنیم.
بیشتر افراد این توصیه را جدی نمیگیرند و به مصرف نانهای سفید ادامه میدهند. در ادامه این مطلب به فواید حذف نانهای سفید اشاره خواهیم کرد.
۱. خلقوخویتان را تقویت میکنید
یکی از اولین پیامدهای حذف نانهای سفید از رژیم غذایی، تقویت خلقوخو و تغییرات مثبت در خلقوخوی کلی افراد است. یکی از مطالعات منتشرشده در American Journal of Clinical Nutrition هم نشان میدهد که وجود مقادیر زیادی از مواد غذایی دارای شاخص گلایسمیک بالا مانند نانهای سفید در رژیم غذایی با مشکلاتی مانند افسردگی پس از زایمان مرتبط است. بهگفته متخصصان، حذف نانهای سفید از رژیم غذایی و استفاده بیشتر از مواد غذایی دارای شاخص گلایسمیک پایین میتواند نوسانات خلقی را بهتر کند و علائم افسردگی را کاهش دهد.
۲. احتمالا وزنتان کمتر میشود
اگر دنبال کاهش وزن هستید، با استفاده از نانهای سبوسدار بهجای نانهای سفید میتوانید راحتتر به این هدف دست پیدا کنید. درواقع، استفاده از نانهای سبوسدار و دیگر مواد غذایی سرشار از فیبر بهجای نانهای سفید، احساس سیری طولانیتری بهوجود میآورد و کاهش وزن را راحتتر میکند. برنج قهوهای، کینوا یا سیبزمینی شیرین هم گزینههای جایگزین مناسبی برای نانهای سفید هستند.
۳. سطح قند خون را به تعادل میرسانید
نانهای سفید سریعا هضم میشوند و درنتیجه میتوانند نوسانات سریعی را در سطح قند خون بهوجود بیاورند که با افزایش ناگهانی و سقوط سریع قند خون همراه هستند. بنابراین، کنار گذاشتن نانهای سفید از رژیم غذایی، فضای مناسبی را برای استفاده از نانهای کامل سرشار از فیبر و دارای شاخص گلایسمیک پایین باز میکند.
استفاده دورهای از همه انواع نانهای سبوسدار و کامل میتواند احساس رضایتمندی شما از غذا خوردن را افزایش دهد و به کنترل قند خون کمک کند.
۴. انرژی بیشتری خواهید داشت
اگر پس از خوردن نانهای سفید همیشه باید یکیدو ساعت چرت بزنید، یعنی وقتش رسیده است که حتما بهجای آنها از نانهای سبوسدار استفاده کنید. با توجه به اینکه نانهای سفید سریع تجزیه میشوند، پس از مصرف بهطور ناگهانی انرژی محدودی را بهوجود میآورند، اما این انرژی پایدار نمیماند.
این درحالی است که استفاده از نانهای سبوسدار هم با پدید آوردن انرژی بیشتر برای بدن همراه میشود و هم از احساس خوابآلودگی در فواصل بین وعدههای غذایی اصلی جلوگیری میکند. هضم آهسته و تدریجی فیبرهای نهفته در نانهای سبوسدار، انرژی مطلوبی را برای مغز و دیگر قسمتهای بدن فراهم میکند.
۵. کلسترول خونتان را کنترل میکنید
اگر در کاهش کلسترول خون و تریگلیسرید خون موفق نیستید و به نتیجه نمیرسید، نانهای سفید را از رژیم غذایی خودتان حذف کنید. درحالی که چربیهای اضافی دریافت شده از طریق رژیم غذایی میتوانند در قالب کلسترول و تریگلیسرید در بدن ذخیره شوند، قندهای اضافی دریافت شده از کربوهیدراتهای تصفیهشده مانند نانهای سفید هم چنین وضعیتی پیدا میکنند. بنابراین، استفاده طولانیمدت از نانهای سبوسدار بهجای نانهای سفید میتواند به کاهش کلسترول تام خون و کلسترول بد خون یا LDL کمک کند.