خواص پیاز برای بدن

خواص پیاز برای بدن
پیاز مثل سیر، پیازچه و ترۀ فرنگی از خانوادۀ نوعی گیاه گلدار به نام Allium است.
این سبزی خوشمزه، همه کاره و نسبتاً ارزان سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی سالم و مفید است.
هزاران سال است که خواص دارویی پیاز را می شناسیم . گفته می شود ورزشکاران در یونان باستان برای تصفیۀ خون از پیاز استفاده می کردند و طبیبان قرون وسطی برای درمان سردرد، بیماری قلبی و آفت دهان پیاز تجویز می کردند.
۱- سرشار از مواد مغذی
پیاز سرشار از مواد مغذی است یعنی میزان کالری موجود در آن کم و در مقابل، سرشار از ویتامین، فیبر و مواد معدنی است.
یک پیاز متوسط (۱۱۰ گرم) حاوی مقادیر زیر است:
کالری: ۴۴
پروتئین: ۲ گرم
کربوهیدرات: ۳ گرم
قند: ۷ گرم
فیبر: ۹ گرم
چربی: ۱ گرم
پتاسیم: ۴% از مقدار مصرف روزانه
ویتامین ث: ۹% از مقدار مصرف روزانه
پیاز سرشار از ویتامین ث است که به تنظیم سیستم ایمنی، تولید کلاژن و جذب آهن کمک می کند.
ویتامین ث یک آنتی اکسیدان قوی است که از سلول ها در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند.
پیاز ویتامین ب، از جمله فولات و ویتامین ب۶، دارد. فولات و ویتامین ب۶ در متابولیسم، تولید گلبول قرمز و عملکرد عصبی نقش کلیدی دارند.
در نهایت، پیاز یک منبع خوب برای دریافت پتاسیم است. پتاسیم یک مادۀ معدنی است که به موارد زیر کمک می کند:
در همین باره:
عملکرد سلولی
حفظ تعادل مایعات
سلسله پیام های عصبی
عملکرد کلیه
انقباض عضلات
پزشکان توصیه می کنند روزانه ۴۷۰۰ میلی گرم پتاسیم مصرف کنید. پس با اضافه کردن پیاز به رژیم غذایی، پتاسیم مورد نیاز بدن را تأمین کنید.
۲- کمک به سلامت قلب
پیاز حاوی آنتی اکسیدان و ترکیباتی است که با التهاب مقابله می کنند و میزان تری گلیسیرید و کلسترول را پایین می آورند. در نتیجه، به حفظ سلامت قلب کمک می کنند .
پیاز مقدار زیادی کوئرستین (quercetin) دارد. کوئرستین نوعی فلاونوئید (flavonoid) ضد التهاب و آنتی اکسیدان است که به کاهش فشار خون کمک می کند.
۳- سرشار از آنتی اکسیدان
آنتی اکسیدان ترکیبی است که جلوی اکسایش را می گیرد. اکسایش فرایندی است که به سلول ها آسیب می زند و منجر به انواع بیماری ها مثل سرطان، دیابت و بیماری قلبی می شود.
پیاز سرشار از آنتی اکسیدان است و دست کم ۱۷ فلاونوئید دارد .
به ویژه، پیاز قرمز حاوی آنتوسیانین (anthocyanins) است. این رنگدانۀ گیاهی از خانوادۀ فلاونوئیدهاست که باعث قرمز شدن رنگ پیاز می شود. آنتوسیانین از بدن در برابر دیابت و برخی از انواع سرطان محافظت می کند .
۴- داشتن ترکیبات ضد سرطان
سیر و پیاز خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان، مثل معده و رودۀ بزرگ، را کاهش می دهند.
مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهد پیاز حاوی نوعی ترکیب سولفور است که جلوی رشد تومور را می گیرد و سرعت گسترش سرطان تخمدان را کند می کند.
فیستین (fisetin) و کوئرستین موجود در پیاز از جمله آنتی اکسیدان های فلاونوئیدی هستند که از رشد تومور جلوگیری می کنند.
۵- تنظیم قند خون
خواص پیاز به تنظیم قند خون کمک می کند، پس برای افراد مبتلا به دیابت و پیش دیابت مفید است.
شواهد نشان می دهد کوئرستین در رودۀ کوچک، پانکراس، ماهیچۀ اسکلتی، بافت چربی و کبد با سلول ها تعامل می کند و باعث کنترل قند خون بدن می شود .
۶- افزایش تراکم استخوان
وقتی حرف از سلامت استخوان ها می شود، اول از همه به لبنیات فکر می کنیم اما غذاهای دیگر، از جمله پیاز، به قوی شدن استخوان ها کمک می کنند.
خواص پیاز به کاهش استرس اکسیداتیو، بالا بردن میزان آنتی اکسیدان ها و کاهش پوکی استخوان کمک می کند. در نتیجه، تراکم استخوان بهتر می شود.
۷- ضد باکتری
پیاز به مقابله با میکروب های خطرناک کمک می کند. از جمله:
ای کولی
سودوموناس آئروژینوزا
استافیلوکوک اورئوس
باسیلوس سرئوس
یک تحقیق آزمایشگاهی در سال ۲۰۱۰ نشان داد عصارۀ پیاز جلوی رشد ویبریو کلرا (باکتری مولد وبا) را می گیرد. این باکتری در بعضی از قسمت های دنیا شایع است و سلامت عمومی را به خطر می اندازد.
کوئرستین موجود در پیاز هم جلوی رشد باکتری را می گیرد.
۸- کمک به سلامت گوارش
پیاز سرشار از فیبر و پری بیوتیک است که برای حفظ سلامت روده ضروری و مفیدند.
پری بیوتیک نوعی فیبر غیر قابل هضم است که توسط باکتری مفید روده تجزیه می شود.
باکتری روده از پری بیوتیک تغذیه می کند و اسیدهای چرب زنجیره کوتاه می سازد. این اسیدها به موارد زیر کمک می کنند :
تقویت سلامت روده
تقویت ایمنی
کاهش التهاب
هضم بهتر
مصرف غذاهای حاوی پری بیوتیک باعث افزایش انواع پری بیوتیک ها، مثل لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم، می شود که به سلامت گوارش کمک می کنند.
پیاز در همه جای دنیا عضو جدانشدنی آشپزخانه هاست. شما می توانید این سبزی تازه و همه فن حریف را بپزید، سرخ کنید، خام بخورید و از خواص پیاز بهره مند شوید.
خلاصه و جمع بندی خواص پیاز
پیاز از جمله سبزیجات مقوی و سرشار از ترکیبات مفید است که خطر ابتلا به بیماری قلبی و بعضی از سرطان ها را کاهش می دهند.
پیاز ضد باکتری است و سلامت گوارش را تقویت می کند. پس سیستم ایمنی بدن را بالا می برد.
به علاوه، شما می توانید برای مزه دار کردن همۀ غذاها از پیاز استفاده کنید.