خلاصهای از حقایق اولیه غذا و تغذیه

خلاصهای از حقایق اولیه غذا و تغذیه
واقعیت این است که این همه اطلاعات که به طور پیوسته ما را بمباران میکنند ـ از اخبار جدید و مقالات متعدد گاهاً متناقض گرفته تا تبلیغات عظیم دنیای صنعت غذا که برای فروش بیشتر محصولات خود، مخاطبان را هدف قرار میدهند ـ و در برخی موارد تلاش در رد یکدیگر نیز دارند، هیچ یک ثمرهای جز گمراهی و گیج شدن مخاطبین خود ندارند. علاوه بر این، ناهماهنگی مکرر در این اطلاعات فراوان، اعتماد مردم را به جامعه علمی تضعیف کرده است و علیرغم همه این اطلاعات، همچنان همه میپرسند، کدام غذا سالمتر است، کالری کمتری دارد و چاقمان نمیکند!!!!.
در میانه این اطلاعات گیچ کننده و سرسام آور، شاید بتوانیم اندکی به دور از آنها بنشینیم، کلاه عقل سلیم خود را قاضی کنیم و فارغ از هیاهوی تبلیغات و شورش احساساتی که برخی رسانهها در ما نشانه میروند، به توصیههایی گوش فرا دهیم که همه متخصصان و مشاوران غذا و تغذیه بر آن اجماع نظر دارند. به این ترتیب، احتمال این که رعایت این شیوه و رفتار غذایی به سالهای تندرستی و بهرهوری ما بیفزاید، شاید بیشتر باشد!
در این مقاله به مرور این جنبههای کلیدی و بنیادین تغذیه سالم میپردازم. لطفاً تا آخر مقاله همراهم باشید.
برخی حقایق غذایی
اکثر رژیمها برای اکثر افراد، مناسب نیستند.
همچنان رستنیها، پرچمدار دنیای تغذیه سالم هستند.
سوپرغذاها بیشتر تبلیغات هستند تا واقعیت!
نکته مهم این است که همه میوهها و سبزیجات و بیشتر آجیلها و انواع لوبیاها، فواید تغذیهای قابل توجهی دارند و همیشه انتخابهای بهتری نسبت به غذاهای بسیار فرآوریشده هستند، بنابراین مطلوبترین حالت این است که از طیف وسیعی از غذاها استفاده کنیم و خود را محدود به یک غذا یا خوراک خاص نکنیم. همانطور که متخصصان تغذیه هاروارد میگویند: «تنوع در رژیم غذایی نه تنها برای به دست آوردن مزایای خوردن طیف گستردهای از ویتامینها و مواد معدنی ضروری است، بلکه برای جلوگیری از خوردن بیش از حد (یا خیلی کم) یک ماده مغذی خاص نیز مهم است».
بسیاری از غذاها، خیلی هم غذا نیستند!
مکملهای غذایی جایگزین مناسبی برای غذا نیستند.
هدف اصلی و اولیه تولید مکملهای غذایی، کمک به افرادی است که بنا به هر دلیلی در معرض کمبود مواد مغذی قرار دارند، این میتواند، کمبود یک ماده مغذی به دلیل شرایط پزشکی و بیماری، مصرف داروهایی که مانع جذب یک ماده مغذی شده یا بدن را با کمبود آن روبرو میکنند، یا حتی در گروههای سنی باشد که نسبت به کمبود یک ماده مغذی حساستر بوده و نیاز بیشتری دارند.
بنابراین، این که تصور کنیم، به جای خوردن برخی گروههای غذایی از مکملهای ویتامینی و املاح معدنی استفاده کنیم تا بدنمان با کمبود آنها مواجه نشود، تصوری اشتباه است. مکملهای غذایی هیچگاه جایگزین مناسبی برای غذا نیستند. زیرا بیشتر آنها مجموعهای از چند ویتامین و املاح معدنی مشخص هستند، در حالی که غذای ما علاوه بر املاح معدنی و ویتامینهای شناخته شده، حاوی ترکیبات ناشناخته یا عملکردی بسیاری هستند که به طور معمول در این مکملها وجود ندارند. به این ترتیب، خوردن خودسرانه این داروها در شرایطی که فرد نیاز چندانی به دریافتش نداشته باشد، ممکن است نه تنها کمکی به وی نکند و اثرات معجزهآسای خود را نشان ندهد، بلکه او را با عوارض ناشی از استفاده بیش از حد آن یا مسمومیت روبرو کند.
بنابراین، یکی دیگر از اصولی که در تغذیه سالم قابل توجه است، این است که از مصرف بدون تجویز پزشک یا توصیه مشاور تغذیه خودداری کنیم.
طرز فکر غذا خوردن خود را تغییر دهیم!
آیا آنچه میخوریم، واقعا سالم هستند؟
به سلامت زیستگاه و سیاره خود بیندیشیم!
برچسب مواد غذایی را بخوانیم
از سوی دیگر، همه تولید کنندگان مواد مغذی موظف هستند از ترکیبات مضر تا حد مجاز در تولیدات غذایی خود استفاده کنند. برخی از تولید کنندگان برای حفظ طعم، مزه یا دلپذیرتر شدن محصولات خود، از چند ترکیب به صورت همزمان استفاده میکنند. مثلاً از چند نوع شیرین کننده ـ شکر، شکر قهوهای، عسل و .. ـ در یک محصول اما هر کدام به مقدار مجاز، استفاده میکنند، تا مقدار هیچ یک به بالاتر از حد مجاز نرسد و در عین حال محصول شیرین و خوشمزه باشد. پس یک اصل مهم دیگر این است که در هنگام انتخاب و خرید محصولات غذایی بسته بندی، ترکیبات محصول را بخوانیم و به جمع این ترکیبات با هم توجه کنیم نه تنها یک ترکیب.
در صورت امکان محصولات محلی یا ارگانیک بخریم
اگرچه برخی تحقیقات نشان دادهاند غذاهای ارگانیک، مغذیتر هستند، اما هنوز از نظر علمی به اثبات نرسیده و نیازمند بررسیهای بیشتری است. اما یک مسئله کاملاً روشن و واضح است و آن این که به طور معمول، محصولات محلی به دلیل این که فاصله زمانی برداشت تا خرید و آماده سازی کوتاهتری دارند و کمتر حمل و نقل، انبار و نگهداری میشوند، مغذیتر هستند و در عین حال ردپای کربن کمتری نیز در طبیعت به جای میگذارند.
غذای کمتر، خوردن آهستهتر، تمرکز بیشتر
حال اگر به این استراتژیها، تمرکز هنگام غذا خوردن و دوری از هر گونه عامل حواسپرتی مانند تماشای تلویزیون، مطالعه، کار با موبایل، مشاجره و بحثهای جدی یا انجام کارهای دیگر را بیفزاییم و ساعات وعدههای غذایی خود را در کنار دوستان، همکاران یا اعضای خانواده خود بگذرانیم، مطمئناً به دستاوردهای سلامتی جسمی و روحی بیشتری نیز خواهیم رسید و لذت غذاخوردن را چند برابر میکنیم.
میوه را به آب میوه ترجیح دهیم
به یک “روش غذا خوردن” سالم متمایل شویم
بهترین توصیهها برای عموم جامعه
طیف گستردهای از غذاها را انتخاب کنیم و میوهها و سبزیجات زیادی بخوریم تا طیف کاملی از مواد مغذی را از غذا به جای مکملها دریافت کنیم.
غلات کامل را به جای نان سفید یا برنج سفید انتخاب کنیم.
به جای استفاده از محصولات پروتئینی پرچرب و فراوردههای گوشتی، از منابع پروتئینی بدون چربی که فیبر بالایی نیز دارند، مانند؛ پروتیئنهای گیاهی که در آجیل و حبوبات موجود است، استفاده کنیم. غذاهای دریایی، لبنیات کم چرب و پروبیوتیک و گوشت قرمز کم چربی را در برنامه غذایی خود بگنجانیم.
از روغنهای گیاهی مایع غیرگرمسیری مانند روغن زیتون یا آفتابگردان استفاده کنیم.
مصرف غذاهای فراوری شده را به حداقل برسانیم. در بین گزینههای موجود، آنهایی را انتخاب کنیم که کمتر فراوری شده باشند.
مصرف انواع نوشیدنیها و غذاهای حاوی قندهای اضافه شده را به حداقل برسانیم.
غذاها را با نمک کم یا بدون نمک انتخاب یا آماده کنیم.
به انتخابها و رفتارهای غذایی دیگران احترام بگذاریم
نتیجه آنکه؛
خوردن یکی از بزرگترین لذتهای بشر و از رایجترین ابزار و پیش نیازها برای بسیاری از ابراز احساسات و شادیهای ماست. مانند برگزاری جشنها، مهمانیها، دورهمیها و حتی داشتن یک وعده شام ساده در یک شب آرام در کنار اعضای خانواده، که تقریباً برای همه، یک تجربه لذت بخش است. به همین دلیل، حذف یا نادیده گرفتن این لذت، غیرممکن است. به قول جرج برنارد شاو، نمایشنامه نویس ایرلندی، “هیچ عشقی صادقانهتر از عشق به غذا وجود ندارد “.
شاید خیلی از ما یک وعده کباب خوشمزه یا استیک آبدار را به بسیاری از غذاهای رژیمی پر از سبزیجات پخته یا بخار پز شده کمنمک یا عدس پخته ترجیح میدهیم، یا یک دسر شیرین یا یک دونات با سس شکلات فراوان برایمان وسوسه کننده و مقاومت در برابر آن برایمان سخت باشد. چه اشکالی دارد اگر محدودیت غذایی خاص یا مشکل پزشکی جدی نداریم، هرازگاهی این لذت دلچسب و خوشمزه را در لیست برنامههای غذایی خود بگنجانیم. اما حواسمان باشد که بیشتر از هرازگاهی نباشد!.
بنابراین، بدون این که استرس زیادی داشته باشیم، هدفمان این باشد که در بین گزینههای موجود و در دسترسمان، سالمترین گزینهها را انتخاب کنیم و اگر هرازگاهی یک غذای مطلوب ناسالم را انتخاب کردیم، با شنیدن توصیههای متعصبانهای که میگویند “فقط این را بخور” یا “هرگز آن را نخور” دچار استرس نشویم که این استرس چه بسا بیشتر از آن دسر چرب و شیرین و خوشمزه، سبب سوءهاضمه میشود.